Park House

Retail on the lower floors and a split of residential and offices above.

The form of the building was initially set out as a set of toroidal surfaces linked by fillets. Our understanding of the construction methods was key to the rationalisation of the complex form of the building during the design period. The lower levels have been delivered with the faceted unitised curtain walling by Focchi. This bespoke system has integrated juliet balconies in the residential and smoke vents in the offices. It accommodates the gentle curves in both the horizontal and vertical direction while the underlying toriodal geometry allowed for these to be located on the geometric plane without twist.

The upper roof levels contain the complex fillet geometry which could not be simplified and so each element is individually sized and shaped. The panels are straight edged and formed into a unique hyperbolic paraboloid. Working with Seele, the extent of the formed materials was reduced by the use of cold bending of the double glazing. The hot bent glazing was produced using novel forming techniques by SunGlass that do not require a mould, thus reducing the costs dramatically.

Our client: Ramboll | Client: Land Securities | Architect: Robin Partington & Partners | Main contractor: MACE | Cladding contractor: Focchi S.p.A. and Seele GmBH